Photobucket

Sunday, September 21, 2008

MSG ႏွင့္ Chinese Restaurant Syndrome

အားလံုးပဲ မဂၤလာပါခင္ဗ်ာ။ က်န္းမာေတာ္မူၾကပါစ? ၊ အားလံုးနဲ.မေတြ.ရတာေတာင္ၾကာၿပီ။ လင္းစစ္သူ ေၿပာသလို ကၽြန္ေတာ့္ကိုေရာမွတ္မိၾကပါေသးရဲ.လား၊ စာေမးပြဲက ႏွိပ္စက္ေနလို. Post မတင္ႏိုင္တာ ေတာ္ေတာ္ၾကာသြားတယ္။ ေတာင္းပန္ပါရေစ။


အခုအပတ္ ကၽြန္ေတာ္ ေဆြးေႏြးမယ့္ အေၾကာင္းကေတာ့ Chinese Restaurant Syndrome ဆိုတဲ့ ေရာဂါ အေၾကာင္းပါ။ ဒီေရာဂါေတာ့ ဟင္းခတ္အခ်ိဳမႈန္. (သို.) MSG (Monosodium Glutamate) အရမ္း စားရင္ ရတတ္တဲ့ ေရာဂါပါ။ ဘာလို.နာမည္ ဆန္းဆန္း Chinese Restaurant Syndrome လို.ေခၚလည္း ဆိုေတာ့ တ႐ုတ္ စားေသာက္ဆိုင္ ေတြက MSG သံုးတာ မ်ားေတာ့ ဒီတ႐ုတ္ဆိုင္ေတြမွာ စားေသာက္ၿပီးရင္ ၊ ဒါမွမဟုတ္ တစ္ခ်ိဳ. တ႐ုတ္ အစားအစာေတြ စားၿပီးရင္ ဒီေရာဂါရဲ. လကၡဏာေလးေတြ ေပၚလာတတ္လို.ပဲ ၿဖစ္ပါတယ္။ တစ္ခ်ိဳ. ျဖစ္ဖူးတဲ့ သူေတြ ရွိရင္ ရွိမွာပါ။ တရုတ္ အစားအစာေတြ ခ်ည္းမွာပဲ MSG ပါတာေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ MSG ပါတဲ့ အစားအေသာက္ ေတြက အမ်ားၾကီးပါ။ ၿပီးရင္ ေအာက္မွာ MSG ပါတဲ့ အစား အေသာက္ေတြ အေၾကာင္း ဆက္ ေဆြးေႏြး တာေပါ့။ အခုေတာ့ ေရာဂါ လကၡဏာေတြ အေၾကာင္း အရင္ ေၿပာပါမယ္။ ေရာဂါ လကၡဏာေတြက ခဏပဲ ၿဖစ္တတ္ၿပီး ၿပီးရင္ ဘာေဆး၊ ဘာကုသမႈမွမယူဘဲ ၿပန္ေပ်ာက္ သြားတတ္ပါတယ္ ၊ အေသးစား symptoms ေလး ေတြေပါ့။


ၿဖစ္တတ္တဲ့ေရာဂါရဲ. လကၡဏာေတြကေတာ့

· ေခါင္းမူး၊ ေခါင္းကိုက္မယ္

· ရင္ဘတ္နည္းနည္းေအာင့္မယ္

· ရင္ထဲမွာတစ္လွပ္လွပ္ၿဖစ္လာမယ္

· ေခၽြးေစးေတြၿပန္လာမယ္

· ပူထူၿပီး မ်က္ႏွာေတြရဲလာမယ္

· ရင္ပူမယ္

· သိသိသာသာေရငတ္လာမယ္

· ႏံႈးၿပီး ႏြမ္းနယ္လာမယ္။

ဒီေရာဂါ လကၡဏာေတြ ၿဖစ္တဲ့အခါ ၾကာတဲ့ အခ်ိန္နဲ. ေရာဂါ လကၡဏာရဲ. အတိမ္အနက္ ကေတာ့ စားလိုက္တဲ့ MSG အနည္းအမ်ား ေပၚမွာပဲ မူတည္ပါတယ္။ ေရာဂါ လကၡဏာ ေတြဟာ MSG စားသံုးၿပီး ၃၀-၆၀ မိနစ္ အတြင္းမွာ ၿပႏိုင္ၿပီး ဘာေဆးမွ မေသာက္ဘဲ ၂ နာရီနဲ. ၃နာရီ အတြင္းမွာ ၿပန္ေပ်ာက္ သြားႏိုင္ပါတယ္။ ဗိုက္ထဲမွာ အစာမရွိတဲ့ အခ်ိန္မွာ MSG မ်ားတဲ့ အစာစား လိုက္ရင္ ပိုၿပီး စုပ္ယူမႈ လြယ္ကူေစၿပီး ေသြးထဲကို မ်ားမ်ား ေရာက္ေစပါတယ္ ၊ Chinese restaurant syndrome ရဲ. Symptoms ေတြ အလြယ္တကူ ၿပႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္၊ တၿခား အစာတစ္ခုခု စားၿပီးမွ MSG ပါတဲ့ အစာစားရင္ MSG ကို ခႏၶာကိုယ္က စုပ္ယူမႈ နည္းေစတယ္လို. ဆိုပါတယ္။

MSG ၀င္လာတဲ့ အခါ ကိုက္ခႏၶာကိုယ္ရဲ. ဇီ၀ၿဖစ္စဥ္ ေတြနဲ. အေရးအၾကီးဆံုး ကိုယ္ခႏၶာရဲ. အဖြဲ.အစည္း System ၾကီးေတြ ဘယ္လို အေၿပာင္းအလဲ ၿဖစ္လာတယ္ဆိုတာ ၾကည့္ၾကရေအာင္။

မွတ္ခ်က္။ ။ ဒီေရာဂါလကၡဏာေတြအားလံုးၿဖစ္မယ္လို.မဆိုလိုပါ။ MSG ကိုအမ်ားၾကီးႏွစ္ရွည္လမ်ားစားမွသာ ဒီေရာဂါ လကၡဏာေတြထဲက တစ္ခ်ိဳ. ပဲၿဖစ္မွာပါ။ လူတစ္ဦးခ်င္းစီရဲ.အေျခေနေပၚမွာလည္းမူတည္ပါေသးတယ္။


Brain and Nervous System (ဦးေႏွာက္ ႏွင့္အာ႐ံုေၾကာအဖြဲ.အစည္း)
MSG ဟာ ၾကာၾကာသာမွီ၀ဲစားသံုးမယ္ဆိုရင္ ဦးေႏွာက္ကအာရံုေၾကာေတြကို ဆိုးဆိုး၀ါး၀ါး ထိခိုက္ေစပါတယ္။ MSG မွာပါ၀င္တဲ့ Glutamate ကမ်ားမ်ားစားမိရင္ ဦးေႏွာက္က (oligodendrocyte) လို.ေခၚတဲ့ nerve cell ငယ္ ေလးေတြြကို အရမ္းလံႈ.ေဆာ္ေပးၿပီး ၾကာရင္ အဲဒီ nerve cell ေတြကို ေသတဲ့အထိ ၿဖစ္ေစပါတယ္။ အာရံုေၾကာေတြဟာ Myelin ဆိုတဲ့အလႊာအုပ္ထားမွ ရရွိလာတဲ့ ၿပင္ပက လံႈ.ေဆာ္မႈေတြကို ဦးေႏွာက္ကို အၿမန္သတင္းေပးပို. ၿပီး တုံ.ၿပန္မႈတစ္ခုခုလုပ္ႏိုင္မွာပါ။ ခုဏကေသသြားတဲ့ oligodendrocyte ေတြက Myelin ကိုထုတ္လုပ္ေပးတာေလ။ အခု Myelin ေတြမထုတ္ႏိုင္ေတာ့ဘူးဆိုေတာ့ nerve ရဲ. Conductance က်တယ္လို.ေၿပာရမွာေပါ့။ ဒီအခါမွာလူေတြက ထံုထုံထိုင္းထိုင္းေလးေလးလံလံေတြၿဖစ္ကုန္တာပဲ။ နားမွာရွိတဲ့ အၾကားအာရံု cell ေတြလည္း Glutamate ရဲ. လံႈ.ေဆာ္မႈကို ေတာ္ေတာ္ေလးခံရတဲ့အတြက္ နားအူတာၿဖစ္တတ္ပါတယ္။ ေနာက္တစ္ခုက ဓာတ္ခြဲခန္းမွာ တိရစာၧန္ေတြကို MSG နဲ.စမ္းသပ္တဲ့အခါ တိရစာၧန္ေတြရဲ.မ်က္လံုးက ၿမင္လႊာ (retina) ဟာ MSG ေၾကာင့္ပ်က္စီးတာေတြ.ရပါတယ္။ လူေတြမွာလည္းအလားတူပဲၿဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။


Cardiovascular System (ႏွလံုး ႏွင့္ေသြးေၾကာ အဖြဲ.အစည္း)
MSG က ေသြးေပါင္ခိ်န္ Blood Pressure ကိုတက္ေစပါတယ္။ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းၿမန္ေစၿပီး ခုန္ႏႈန္းမမွန္ၿဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ႏွလံုးေအာင့္ေရာဂါ (Angina) နဲ. ေသြးတိုးေရာဂါအတြက္ သံုးတဲ့ ေဆး (Calcium Channel Blocker) ရဲ. အာနိသင္ကို MSG ကက်ေစတယ္လို.ဆိုပါတယ္။ Glutamate က ေသြးေၾကာေတြရဲ.အ႐ြယ္အစားကို က်ဥ္းေစပါတယ္။ ဦးေႏွာက္က ေသြးေၾကာေတြကိုပါ က်ဥ္းတဲ့အတြက္ အေပၚမွာေဖာ္ၿပခဲ့တဲ့ ေခါင္းကိုက္တာကိုၿဖစ္ေစႏို္င္တာပါ။


Respiratory System (အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္းအဖြဲ.အစည္း)
တခ်ိဳ.ေသာလူေတြမွာ MSG ေၾကာင့္ပန္းနာရင္ၾကပ္ Asthma ေရာဂါကို ယာယီပိုဆိုးေစတယ္လို. Johns Hopkins တကၠသိုလ္ရဲ. သုေတသနၿပဳလုပ္ခ်က္အရသိရပါတယ္။


Digestive System (အစာေၿခအဖြဲ.အစည္း)
MSG ဟာ သည္းေၿခရည္ (bile) ၿဖစ္ေပၚတာကို က်ဆင္းေစပါတယ္။ Bile ကစားလိုက္တဲ့အဆီ Fat ေတြကို ေခ်ဖ်က္ၿပီးအူေတြကေန စုပ္ယူဖို.လုပ္ေပးပါတယ္။ သူမရွိတဲ့အခါက်ေတာ့ အဆီေတြကိုမစုပ္ယူေတာ့ဘဲ ဒီအတိုင္း အူေတြကေန အၿပင္ကို၀မ္းထဲကေနစြန္.ပစ္တဲ့အတြက္ Fatty Diarrhoea (သို.) Steatorrhoea (၀မ္းထဲမွာအဆီေတြပါလာတဲ့ condition) ၿဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ Glutamate ေတြရွိေနတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကိုပိုဆိုးေစမွာၿဖစ္ပါတယ္။



ဒီေရာဂါ လကၡဏာေတြ မျဖစ္ေအာင္ ဘယ္လိုဆင္ျခင္မယ္ ဘယ္လိုအစားအစာေတြကို ေရြးခ်ယ္စားသံုးမယ္ ဆိုတာကို ဆက္ေဆြးေႏြးၾကည့္ရေအာင္။ MSG ပါတဲ့အစားအေသာက္ေတြကေတာ့ေျပာရမယ္ဆိုရင္ တစ္ေန.လံုးထိုင္ေျပာေတာင္ကုန္မွာမဟုတ္ဘူး။ MSG ကအရသာထူးေတာ့ စားေသာက္ဆိုင္ေတြက မ်ားေသာအားျဖင့္ အကုန္သုံးၾကတာခ်ည္းပါပဲ။ Snack food ေတြမွာလည္းပါတာခ်ည္းပါပဲ။ ဒါေပမယ့္ U.S. မွာ အေမရိကန္ အစားအေသာက္ၾကီးၾကပ္ေရးအဖြဲ. FDA ရဲ.ညႊန္ၾကားခ်က္အရ အစားအစာရဲ. Ingredient list မွာ MSG ပါ၀င္ေၾကာင္းေရးရပါတယ္။ နည္းနည္းေလးပါတယ္ ဆိုရင္ေတာင္ေရးရပါတယ္။ ဒါမွ အစားအစာ ၀ယ္ယူသူေတြက MSG ပါ၀င္ေၾကာင္း သိျပီး ေရွာင္သင့္ရင္ ေရွာင္လို.ရေအာင္ပါ။ ဒါေပမယ့္ Glutamate ရဲ. သဘာ၀Source ေတြျဖစ္တဲ့ Soy ၊ Soy Sauce(ပဲငံျပာရည္) ၊ ႏြားႏို. ၊ ဂ်ံဳ ၊ cheese ေတြကိုေတာ့ MSG ပါ၀င္ေၾကာင္း မေရးေတာ့ပါဘူး၊ ဥပမာ-MSG ကို တစ္ကယ္မထည့္ပဲ ေၾကာ္ထားတဲ့ ထမင္းေၾကာ္မွာ source ျဖစ္တဲ့ ပဲငံျပာရည္ ထည့္ထားတယ္ဆိုရင္ No MSG လို. Label တပ္ႏိုင္ပါတယ္ ဆိုတာပါပဲ။ ဒါေၾကာင့္ အခုေနာက္ပိုင္း တရုတ္စားေသာက္ဆိုင္ ေတြမွာ No MSG ဆိုျပီးေရးထားၾကျပီေလ။ ဒါေပမယ့္လည္း သူတို.က MSGရဲ. source ေတြကိုသံုးေနတာပါပဲ။ ေအာက္ကပံုမွာ Glutamate ရဲ. Source ေတြ နဲ. Glutamate မ်ားမ်ားပါတဲ့ အစားအစာေတြကို ျပထားပါတယ္။


MSG ကိုအသင့္စား အစားအေသာက္ေတြမွာ အမ်ားဆံုးထည့္သံုးၾကတာေတြရပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ အသားေတြ၊ အကင္ေတြ၊ ၾကက္အူေခ်ာင္း၊ ၀က္အူေခ်ာင္းေတြ၊ Dorito လိုမ်ိဳး snack food ေတြ၊ Mc Donald's, Burger King, KFC, Taco Bell စတဲ့ ဟမ္ဘာဂါ၊ ၾကက္ေၾကာ္ဆို္င္ေတြက အစားအစာတစ္ခ်ိဳ. မွာ MSG ကိုသံုးေနဆဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္ျပီး ျမန္မာျပည္က ဆိုင္ေတြမွာေရာင္းတဲ့အစားအစာ အကုန္နီးပါး MSG ပါပါတယ္။ အာခ်ီႏိုမိုတိုအခ်ိဳမႈန္.ေလ။ အဲဒါကို အရမ္းသံုးၾကတာ။ လူေတြကလည္းၾကိဳက္ၾကတယ္။ အခုေနာက္ပိုင္းေတာ့ ေရွာင္တဲ့လူေတြရွိလာပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ စားမွန္းမသိ စားေနၾကတာပါပဲ။ korean ေတြစားတဲ့ ကင္(မ္)ခ်ီမွာ လည္း MSG ပါတယ္။ ဂ်ပန္ေတြစားတဲ့ sushi က seaweed ကလည္း MSG ရဲ. Source ျဖစ္တယ္။ ေျပာရရင္ MSGမပါတဲ့ စားစရာဆိုတာ ရွိမွာေတာင္ရွိမွာမဟုတ္ေတာ့ဘူး။

တကယ္လို. MSG ရဲ.ဆိုးက်ိဳးေတြကိုေၾကာက္လို. ေရွာင္ခ်င္ပါတယ္ဆိုရင္ဘာေတြစားၾကမလဲ။ ရွင္းပါတယ္။ အရည္ရႊမ္းတဲ့ သစ္သီး၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမ်ားမ်ားစားေပါ့၊ အသားဆိုရင္လည္း ကိုယ့္ဟာကိုယ္ အိမ္မွာလွီးၿဖတ္ၿပီးခ်က္ျပဳတ္စား၊ လုပ္ျပီးသား အသင့္ခ်က္ျပဳတ္စား အစားအစာေတြကိုေရွာင္ႏိုင္သမွ်ေရွာင္။ ေနာက္ျပီးဒီစာဖတ္သူထဲမွာ Dorito ၾကိဳက္တဲ့သူရွိလား၊ ၾကိဳက္ေပမယ့္ ေလွ်ာ့စားသင့္တယ္။ တျခား fast food ေတြေရာပဲ ေလွ်ာ့စားပါ၊ ေစ့အဆံေတြ ဥပမာ- almond ဆိုရင္လည္း ဘာမွ အခ်ိဳ အငံ ထည့္မထားတဲ့ ဟာမ်ိဳးကိုပဲစားပါ။ ဟင္းခ်ိဳေတြမွာ MSG ပါတတ္တာကို ေတြ.ရတတ္ပါတယ္။ ဥပမာ- အၿပင္က၀ယ္စားတဲ့ မုန္.ဟင္းခါးဟင္းရည္ဆို MSG ကိုရွယ္ထည့္ထားတာ။ ဒါေၾကာင့္ ဟင္းခ်ိဳဆိုရင္ ကိုယ့္ဟာကိုယ္ ခ်က္ေသာက္တာ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။ဒါေၾကာင့္ ဘယ္အစားအစာမဆို သိပ္မ၀ယ္စား ပဲကိုယ့္ဟာကိုယ္ အခ်ိဳမႈန္.မထည့္ပဲ ခ်က္စားၾကပါလို.ေျပာခ်င္ပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ Chinese Restaurant Syndrome ဆိုတာလည္းမျဖစ္ေတာ့ပဲ က်န္းက်န္းမာမာေနႏို္င္မွာျဖစ္ပါတယ္။……….

ဒီအပတ္ေတာ့ ဒီေလာက္ပါပဲ။ post တင္တာေနာက္က်တဲ့ အတြက္လည္းအားလံုးကိုထပ္ျပီးေတာင္းပန္ပါတယ္။

ေဒါက္တာရမ္းကု

Source

- http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_restaurant_syndrome

- http://www.msgtruth.org

- http://www.fda.gov/opacom/backgrounders/msg.html

13 comments:

Anonymous said...

Chinese Restaurant Syndrome
နာမည္ကလန္းတယ္

Tea said...

ဒုကၡပဲ ေလာေလာဆယ္ အဲ့ဒါေတြ အကုန္ျဖစ္ေနတယ္

· ေခါင္းမူး၊ ေခါင္းကိုက္မယ္

· ရင္ဘတ္နည္းနည္းေအာင့္မယ္

· ရင္ထဲမွာတစ္လွပ္လွပ္ၿဖစ္လာမယ္

· ပူထူၿပီး မ်က္ႏွာေတြရဲလာမယ္

· ရင္ပူမယ္

· သိသိသာသာေရငတ္လာမယ္

Anonymous said...

အခုလို ရွင္းျပထားတာ ေက်းဇူးပါ
ဒါေပမယ့္ ယမင္းက ဆိုးမွန္းသိေပမယ့္ အခ်ိဳမႈန္႕မပါရင္ မစားတတ္ေတာ့ဘူး
ခက္ပါတယ္

Anonymous said...

ဗဟုသုတ အမ်ားၾကီးရပါတယ္... ဆက္လက္ျပီးေတာ့လည္း က်န္းမာေရးနဲ႕ ဆိုင္တဲ့ Post ေတြတင္ပါအံုးဗ်ာ.. ေက်းဇူးပါ.

PP said...

တီးၾကည့္ရတာ အခ်ဳိမႈန္႔စားလုိ႔ ဟုတ္ဘူး။ ေသခါနီး အေမာေဖာက္ေနပုံ ရတယ္
ကုိရမ္းကုေရ ဒါေတြ ဖတ္ၾကည့္ၿပီးမွ ကုိယ့္ဘ၀ကုိ သနားတယ္။ အဟင့္

Tea said...

ေပဖူးခြာေရ သတိထား
ေခ်ာလဲျပီး သြား ဆယ္ေခ်ာင္းလံုးကုန္သြားမွ ေတာင္းပန္ပါတယ္ လာမေျပာနဲ႕

Myo Win Zaw said...

လမ္းမေတာ္ ေရႊေတာင္တန္းက ေၾကးအိုးစားတဲ့ လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားျဖစ္ၾကတယ္ ေၾကးအိုးစားၿပီး ေရအရမ္းငတ္မယ္ ေနာက္ေတာ့ post မွာေဖာ္ျပထားတဲ့ လက္ခဏာေတြထဲကဟာေတြ ခံစားၾကရတယ္ အဲဒါ အခ်ိဳမႈန္႕ေတြ အရမ္းသုံးထားလို႕ဘဲ

ဂ်ဴနို said...

တိုက္တိုက္ဆိုင္ဆိုင္ဘဲ။ မေန ့က ကမၻာ့ ကေလးမ်ားေန ့လုပ္ေတာ့ ကေလးေတြကို ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အသားငါးေတြ ကို အခ်ိဳမႈန္ ့မပါဘဲ ခ်က္ၿပဳတ္ၿပၿပီး သူ ့ရဲ ့အရသာကို အခ်ိဳမႈန္ ့ခပ္ထားတဲ့ ဟင္းရဲ ့အရသာနဲ ့ယွဥ္ၿပတဲ့ အစီအစဥ္တခုလည္းေတြ ့ခဲ့တယ္။
လူနာတစ္ေယာက္က သူအခ်ိဳမႈန္ ့နဲ ့မတည့္ေႀကာင္းေၿပာထားတာ။ ေဆးရုံက ေကၽြးတဲ့ အစာစားၿပီး ကိုယ္ေတာ္က အႀကီးအက်ယ္ ေရွာ့ရပါေလေရာ။ ဆရာ၀န္က သူသြင္းထားတဲ့ေဆးထင္ထာ လူနာက ဂလူတာမက္ ဂလူတာမက္နဲ ့ က်မအတြက္ေတာ့ရီစရာႀကီးကိုၿဖစ္လို ့။
ေနာက္ေန ့ေတြႀကေတာ့ ေဆးရုံက ထမင္းခ်က္ႀကီးက သူ ့အုပ္ထုပ္ၿဖဴေဆာင္းၿပီး သူကိုယ္တိုင္ထမင္းပို ့ပါေရာ။

ဇင္ေယာ္ said...

ဒုကၡပဲဗ်။ အဲဒီ အခ်ိဳမႈန္ ့နဲ ့ ရင္းႏွီးလာတာ ေတာ္ေတာ္ၾကာၿပီမို ့ သူမပါရင္ စားမေကာင္းသလိုပဲ။ ခုေတာ့ ဆိုးက်ိဳးေတြဖတ္ၿပီး ဘယ္ေတာ့ ေဂ်ာင္းရမယ္မွန္း မသိဘူး။

Anonymous said...

သားရယ္
မွန္တယ္ အန္တီတို႕ႏိုင္ငံလည္း အခ်ိဳမႈန္႕သံုးတာ ေလွ်ာ့ရမယ္
ထိုင္းက သြင္းတဲ့ အဆိမ့္မႈန္႕ေတြ နည္းတာမွမဟုတ္တာ ေၾကာက္စရာပါ

Lin Sit Thu said...

Dorito!!! NO way!!! Kyite par tal so nay ma... a hint...
are you sure that MSG or whatever that hin cho mont is in Dorito???

sate soe tal... (ma ya bu... sarr mar pal)

ေဒါက္တာရမ္းကု said...

Dorito မွာပါတာေပါ့ လင္းစစ္သူရဲ.။ စားျပီးရင္ ပါးစပ္ထဲမွာ အရသာကိုစြဲေနတာပဲ၊ မစားနဲ.ေတာ့ေနာ္၊ 

Unknown said...

ဒါပထမဦးဆံုးလာေရာက္လည္ပတ္တာပါ။ က်ေနာ္ အခု စားစရာမရွိဘ၀ ေရာက္ေနပါတယ္။ ဘာျဖစ္လို ့လည္းဆိုေတာ့ စားစရာေတြအားလံုးက သူ ့ဟာနဲ ့သူ တစ္မ်ဳိးစီ ဆိုးက်ဳိးေပးတာတတ္ပါတယ္။အကုန္လံုးေတာ့မဆိုလိုပါဘူး။ မွ်စ္။ပဲပင္ေပါက္။လိုမ်ဳိးေတြကအစေပါ့ေနာ္။သႀကားစားတာမ်ားရင္လည္း မွတ္ဥာဏ္ဖြံျဖိဳးမွဳကို ထိခိုက္ႏိုင္တယ္ဆိုတာ မႀကာခင္က ေတြ ့လိုက္ရေတာ့ အခ်ဳိမွဳန္ ့တတ္ႏိုင္သမွ် ေရွာ့သံုး(မုန္ ့ဟင္းခါး။လက္ဘက္သုပ္ေတြမွာသံုးတာပါ။အမ်ားအားျဖင့္ေတာ့ သႀကားပဲသုံုးခဲ့တာ)ခဲ့တာ။အခုေတာ့ သႀကားပါ ေလွ်ာ့စားေနရပါတယ္။လုပ္ပါအုန္းဗ်ာ--အခုလို က်န္းမာေရးေဆာင္းပါးေလးေတြ ထပ္တင္ပါ။အျမဲတမ္းလာ လည္ပါ့မယ္။ေရးပါ့မယ္။ငရုပ္သီးက မွတ္ဥာဏ္တိုးတက္ေစတယ္။အျပင္က ေရာဂါကို အတိုင္းအတာတစ္ခုထိ ဟန္ ့တားေပးတယ္ဆိုလို ျငဳပ္သီးႀကိဳက္တဲ့ က်ေနာ္အတြက္ေတာ့ ဟန္က်ပါတယ္ဗ်ဳိ ့.။ ဘိုင့္ဘိုင္ပါခင္ဗ်ာ
မ်ဳိးထြန္း