Cuisine Background and Information
ဟင္းေတြက တရုတ္ျပည္ Szechuan 四川菜 ေဒသက ဟင္းလ်ာေတြပါ။ Szechuan ရဲ႕ ရိုးရာ ဟင္းေတြပါ။ အဆိုပါ ဟင္းလ်ာေတြက chilis and "numb" or "tingling" flavor Chinese: 麻 of the Sichuan peppercorn (花椒) အမ်ိဳးအစား ငရုတ္သီးေတြကို အဓိက သံုးျပီး ခ်က္ထားတဲ့ ဟင္းလ်ာေတြပါ။ အဆိုပါ Szechuan ေဒသမွာ ဆိုရင္ အိမ္ေတြမွာ ငရုတ္သီးေတာင့္ေတြကို ခ်ိတ္ထား ေလ့ ရွိပါတယ္။ အသံုးလိုတဲ့ အခါက်ရင္ အလြယ္တကူ ျဖဳတ္ျပီး ေလွာ္ျပီး စားရံုပါပဲ။ အစပ္ဟင္းလ်ာေတြ ထဲမွာဆိုရင္ နာမည္ၾကီးလို႕ ကမာၻေပၚက ေနရာ အႏွံ႕မွာ Szechuan Style Spicy Restaurants စားေသာက္ဆိုင္ေတြကို ေတြ႕ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
ကၽြန္ေတာ္လည္း "အစပ္" အရသာကို ၾကိဳက္လို႕ သြားစားျဖစ္ပါတယ္။ စားရင္လည္း ေသာၾကာေန႕ (သို႕) စေနေန႕ တို႕မွာသာ စားပါတယ္။ ဘာျဖစ္လို႕လဲဆိုေတာ့ အေရးၾကံဳရင္ ပိတ္ရက္ အားရက္နဲ႕ ၾကံဳေတာ့ ၀မ္းမေကာင္း တာတို႕ ဘာတို႕ ျဖစ္ရင္ အခ်ိန္ရွိေအာင္လို႕ပါ။ "အစပ္" ကို မခံစားႏိုင္တဲ့ လူေတြ ဆိုရင္ေတာ့ Szechuan Style Restaurants ေတြဆို၇င္ ေ၀းေ၀း ေရွာင္သင့္ ပါေၾကာင္း . . .
Suggested Cuisine at Szechuan Style Restaurants:
Szechuan Style Restaurants မ်ားတြင္ အၾကံျပဳခ်င္ေသာ ဟင္းလ်ာ (၆မ်ိဳး)-

Spicy အဆင့္ - 4 out of 4 (အျမင့္ဆံုး)
Description - Seafood + သိုးသား + အမဲသား + ၾကက္သား + ၀က္သား အစရွိတာေတြကို အရြက္ေတြ၊ မွ်စ္ေတြ၊ မႈိေတြ၊ သစ္ဥေတြ အားလံုး ေရာျပီး ငရုတ္သီး အမႈန္႕ + ငရုတ္သီး အဆီ + ငရုတ္သီး ေတာင့္ေတြ ကို လႈိင္လႈိင္ျမိဳင္ျမိဳင္ သံုးကာ အိုးေအာက္ကေန ဂက္စ္မီးျဖင့္ စဥ္ဆက္မျပတ္ ပူေနေအာင္ စီစဥ္ထားတဲ့ ရွဴကနဲ ရွဴကနဲ စပ္လွတဲ့ ဟင္းလ်ာ တစ္မ်ိဳးပါ။ ဟင္းရည္ အေနျဖင့္ အရည္ကို တစ္ဇြန္းေလာက္ ေသာက္လိုက္တာနဲ႕ လည္ေခါင္း တစ္ေလွ်ာက္ စပ္လြန္းလွတဲ့ အရသာကို ခံစား ရမွာျဖစ္ပါတယ္။
x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

Spicy အဆင့္ - 4 out of 4 (အျမင့္ဆံုး)
Description - ၾကက္သား (အဓိက ေပါင္သား) ေတြကို အလႊာလိုက္ လွီးထားျပီး Curry စတိုင္နဲ႕ ငရုတ္သီးအမႈန္႕နဲ႕ အဆီ ေတြကို အင္အား အျပည့္ သံုးကာ ေလွာ္ျပီး ခ်က္ထားတဲ့ ဟင္းတစ္မ်ိဳးပါ။ ၾကက္သား ဖတ္ေလးကို ျမည္းလိုက္တာနဲ႕ ၾကက္သားထဲက ငရုတ္သီး အရသာကိုပါ တျပိဳင္ထည္း ခံစား ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

Spicy အဆင့္ - 3 out of 4 (ဒုတိယ အျမင့္ဆံုး)
Description - အမဲသား ကို အလႊာလိုက္ ပါးပါးေလး လွီးထားျပီး ငရုတ္သီး ေတာင့္ေတြ၊ ငရုတ္ပြေတြ၊ ၾကက္သြန္ေတြ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေတြ ကို ကုန္းေဘာင္ (Kaung Bao) ေၾကာက္ စတိုင္ ေလွာ္ထားတဲ့ ဟင္းတစ္မ်ိဳးပါ။ အမဲသားေတြက ငရုတ္သီး အမ်ိဳး ၃မ်ိဳး ၃မ်ိဳးေလာက္ရဲ႕ ရနံ႕နဲ႕ အရသာကို တျပိဳင္တည္း ေပးစြမ္း ႏိုင္ပါတယ္။ ဟင္းအိုး ေအာက္မွာလည္း မီးျမွိက္ထားလုိ႕ တစ္ခ်ိန္လံုး ပူျပီး စပ္ေနမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

Spicy အဆင့္ - 3 out of 4 (ဒုတိယ အျမင့္ဆံုး)
Description - ၾကက္ဥ ေခါက္ဆြဲေတြကို ၾကက္သား၊ Seafood ႏွင့္ အမဲသား သံုးျပီး အဓိက ငရုတ္သီးမႈန္႕နဲ႕ ငရုတ္သီးေတာင့္ေတြကို သံုးက ေၾကာ္ထားေသာ ဟင္းတစ္မ်ိဳးပါ။ ဒယ္အိုးခ် ခ်ိန္မွာ အေပၚက ဆီအနည္းငယ္ ျဖဴးျပီး ၾကက္သြန္ျမိတ္နဲ႕ ဖံုးလိုက္ပါတယ္။ ေခါက္ဆြဲအမွ်င္တိုင္းဟာ စပ္ေနမွာ ျဖစ္တယ္။
x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

ဟင္းနာမည္ - Seafood HOT POT (Size medium)
Spicy အဆင့္ - 4 out of 4 (အျမင့္ဆံုး)
Description - HOT POT တစ္မ်ိဳးပါ။ ငရုတ္သီး အဆီ၊ ငရုတ္သီး အမႈန္႕၊ ငရုတ္သီး ေတာင့္ ေတြကို အင္အား အျပည့္ သံုးျပီး Seafood မ်ိဳးစံု၊ သစ္ရြက္သစ္ဖု၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ မႈိ၊ မွ်စ္ တို႕ျဖင့္ ေရာေႏွာကာ ခ်က္ထားတဲ့ ဟင္းလ်ာ တစ္မ်ိဳးပါ။ HOT POT ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ အိုး ေအာက္ကေန ဂက္စ္ မီးဖိုျဖင့္ အဆက္မျပတ္ အပူေပး ေနေသာေၾကာင့္ ပူလည္း ပူ၊ စပ္လည္း စပ္လွပါတယ္။
x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x
Spicy အဆင့္ - 4 out of 4 (အျမင့္ဆံုး)
Description - HOT POT တစ္မ်ိဳးပါ။ ငရုတ္သီး အဆီ၊ ငရုတ္သီး အမႈန္႕၊ ငရုတ္သီး ေတာင့္ ေတြကို အင္အား အျပည့္ သံုးျပီး Seafood မ်ိဳးစံု၊ သစ္ရြက္သစ္ဖု၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ မႈိ၊ မွ်စ္ တို႕ျဖင့္ ေရာေႏွာကာ ခ်က္ထားတဲ့ ဟင္းလ်ာ တစ္မ်ိဳးပါ။ HOT POT ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ အိုး ေအာက္ကေန ဂက္စ္ မီးဖိုျဖင့္ အဆက္မျပတ္ အပူေပး ေနေသာေၾကာင့္ ပူလည္း ပူ၊ စပ္လည္း စပ္လွပါတယ္။
x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

ဟင္းနာမည္ - Sliced Lamb Spicy
Spicy အဆင့္ - 3 out of 4 (ဒုတိယ အျမင့္ဆံုး)
Description - သိုးသား ေတြကို ပါးပါး ေလး လွီးထားျပီး ပဲသီး၊ ၾကက္သြန္နီပါး၊ တို႕ျဖင့္ ငရုတ္သီး မႈန္႕၊ ငရုတ္သီး ေတာင့္ကို ေရာကာ ေၾကာ္ထားေသာ ဟင္းတစ္မ်ိဳးပါ။
x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x
ဒီအပတ္ေတာ့ ဒီေလာက္ စပ္ရင္ ေက်နပ္ၾကျပီလို႕ ထင္ပါတယ္။Spicy အဆင့္ - 3 out of 4 (ဒုတိယ အျမင့္ဆံုး)
Description - သိုးသား ေတြကို ပါးပါး ေလး လွီးထားျပီး ပဲသီး၊ ၾကက္သြန္နီပါး၊ တို႕ျဖင့္ ငရုတ္သီး မႈန္႕၊ ငရုတ္သီး ေတာင့္ကို ေရာကာ ေၾကာ္ထားေသာ ဟင္းတစ္မ်ိဳးပါ။
x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x
ေလးစားလွ်က္
Tea
hotpot ေတာ့စားခ်င္စရာၾကီးေနာ္
ReplyDeleteစားေတာင္မစားရေသးၾကည့္တာေတာင္ေတာ္ေတာ္ စပ္သြားတယ္
အိမ္မက္တို႕ေတာ့စားႏိုင္မွာမဟုတ္ပါဘူး အဲ့ေလာက္စပ္တာ
ReplyDeleteၾကည့္တာနဲ႕ေတာင္ငိုခ်င္လာျပီ
တကယ္စားၾကည့္လိုက္ရင္ သိပ္မစပ္ပါဘူး
ReplyDeleteစားပါမ်ားရင္ ပိုေတာင္ မစပ္ေတာ့ဘူး
မ်ားမ်ားစား = လွ်ာထူ = မစပ္
:P
အစပ္ေတာ႔ စားသြားၿပီ.. ေဒါက္ေဒါက္ရမ္းကုႀကီးေရ ကယ္ပါဦး ဗိုက္နာလို႔.. :P :)
ReplyDeleteimiss spici foods veri muh i havnt eatin them for soo longg! i reallii misss them veri muchhhhhhhhhh!!
ReplyDeleteေရႊေသြး: ဘယ္အစပ္ပဲျဖစ္ျဖစ္ေရႊေသြးတို႕ေတာ့ အစပ္ဆိုအကုန္စားတယ္ ျဖစ္ႏိုင္ရင္ငရုတ္သီးေတာင့္ပဲ ၀ါးစားပစ္ခ်င္တယ္ အူျပသနာတက္မွာစိုးလို႕
ReplyDeleteစားခ်င္လိုက္တာကြာ.........အဟီးးးးးးးးးးးးး
ReplyDeleteဗိုက္ေတာင္ဆာလာျပီ
ReplyDeleteစားခ်င္စရာေတြခ်ည္းပဲေနာ္
Spicy Chicken Curry ေလးက ေကာင္းမယ့္ပံုပဲ
Spicy Chicken က အရမ္းေကာင္းတယ္ဗ်ာ့ တကယ္ေကာင္းတာ
ReplyDeleteအိတာေရ စားခ်င္ရင္ ယူစားလိုက္ေနာ္ အားမနာနဲ႕
ေရႊေသြးေရ အူမေကာင္းရင္ မစားတာေကာင္းမယ္။
ကိုရင္ေရ ေဒါက္တာေတာ့ ေသသြားျပီလား မသိပါဘူး :D